m

torsdag 9 februari 2012

Bevisat; Facebook gör dig beroende

.Har tidigare lagt in ett inlägg över detta fenomen. Jag var inte så ute och cyklade i alla fall...



 
                                     
                                             

Facebook och Twitter är mer beroendeframkallande än både alkohol och tobak.
Åtminstone om man ska tro forskaren vid universitet i Chicago.
   - Facebook är framför allt väldigt belönande, säger den svenska psykologen Jakob Jonsson, till tidningen Metro.
Nej det är varken tobak, spel eller alkohol som är mest beroendeframkallande. Forskare vid universitetet i Chicago har gjort en undersökning som visar att det i stället är sociala medier som Twitter och Facebook som är svårast att motstå. 205 personer mellan 18 och 85 år ingår i studien, enligt Metro, som refererar till brittiska Guardian.
Sju gånger per dag under en hel vecka fick deltagarna berätta vad de längtar allra mest efter och vad som är svårast att motstå.
Och allra värst var suget efter sociala medier samt jobb. Däremot var det enklare att avstå från tobak, alkohol, sex och shopping.
- Facebook är framför allt väldigt belönande och lättillgängligt. Facebook fyller säkert olika funktioner för olika personer – det kan till exempel vara ett sätt att ha sociala kontakter eller att visa upp sig, säger Jakob Jonsson, som är psykolog och arbetar med beroendefrågor på Spelinstitutet till Metro.

.

1 kommentar:

Jaana sa...

Ja, vi människor är duktiga på att skaffa oss olika beroenden....det är droger, socker, motion, tuggummi, böcker, dator... och en massa annat.

Själv är jag inte beroende av Facebook....än i alla fall :)

Kram!