m

onsdag 8 februari 2012

Vad tycker "hårt" arbetande och ungdomar om detta?

.


I centrum för statsministerns funderingar finns åldrandet. Och han tänker inte på framtiden som bortglömd och vanvårdad gamling på något av Sveriges vårdhem. I Reinfeldts värld handlar det om att arbeta, och arbeta länge.
Tillsammans med de övriga mötesdeltagarna skrev Reinfeldt i Svenska Dagbladet att äldre borde stanna i arbets­livet. Hälsan är –­ ­enligt statsministrarna – ­inte ”längre är något problem för många av dagens 70-åringar”.
Fredrik Reinfeldt har dock inte utnämnt Sverige till ett föregångsland för intet. I en intervju med Dagens Nyheter skruvar han upp ­ambitionerna. Arbets­livet ska sträcka sig fram till 75 års ålder, och människor kan byta ”karriär” när de inte längre orkar med sitt arbete.
   ”När jobbet blir för tungt får jag väl jobba­ med något annat”, säger Reinfeldt.
För den som, likt Fredrik Reinfeldt, vuxit upp i politiken brukar det betyda styrelseposter i näringslivet eller högavlönade konsultuppdrag. Kanske (kanske inte) att "sittande kontorsfolk" kan tänka sig att arbeta sig till över 70 strecket, men vad det betyder för en byggnadsarbetare eller ett vård­biträde som känner att rygg och knän ­inte längre orkar är lite mer oklart.
För LO-medlemmar är den genomsnittliga pensionsåldern i verkligheten ­mellan 60 och 62 år. För alla löntagare ligger den på 64 år. Samtidigt är porten till arbetsmarknaden för dagens ungdomsgeneration trängre än någonsin. Det är den generation som enligt statsministern ska jobba så mycke­t längre.

.

1 kommentar:

Jaana sa...

Ja, vad ska man säga?
Varför inte sänka pensionsålderna istället, med några år, så att dagens unga får chans till ett jobb???

Kram!